Op 23 januari 2024 heeft het Waals gewestelijk Crisiscentrum (CRC-W) de resultaten gepresenteerd van een studie die werd uitgevoerd in samenwerking met de universiteit van Luik (ULiège) en andere partners (EMRIC, Nationaal Crisiscentrum (NCCN) en Waterschap Limburg in Nederland) om een nauwere samenwerking tot stand te brengen tussen de diensten die verantwoordelijk zijn voor crisisbeheer en de weer-, water- en bodemdiensten in geval van overstromingen op de grondgebieden van de Euregio. Dit project heet MARHETAK en wordt gefinancierd met Interreg-fondsen van de Euregio Maas-Rijn.
Concreet werd deze studie uitgevoerd in de vier provincies van het grondgebied van de Euregio Maas-Rijn (provincie Luik, Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en het district Aken) dat de paraatheid van de grondgebieden ten aanzien van overstromingsrisico's beoogt te verbeteren. Ze is erop gericht de paraatheid ten aanzien van overstromingsrisico's te verhogen door zich te concentreren op twee zwaartepunten :
- De grensoverschrijdende aspecten van het overstromingsbeheer. Deze risico's overschrijden immers de politiek-administratieve grenzen en kunnen meerdere landen tegelijk treffen (zoals het geval was in juli 2021). Een vlotte en doeltreffende communicatie en samenwerking tussen grensoverschrijdende actoren is derhalve uiterst belangrijk om de preventie-, detectie-, reactie- en herstelcapaciteiten van de verschillende regio's te verbeteren.
- De betrokkenheid van de bevolkingsgroepen bij het overstromingsrisicobeheer. Vanwege de toenemende omvang van crisissen is het uiterst belangrijk om de crisisbeheerders opnieuw te verbinden met het maatschappelijk middenveld en de bevolkingsgroepen op te nemen als sleutelactor van het overstromingsrisicobeheer. De uitdaging is om gemeenschappen rond de risico's te creëren en de risicocultuur binnen de grondgebieden te verbeteren.
Een onderzoeksverslag en een leidraad voor de gemeenten
De studie maakte het voorwerp uit van een onderzoeksverslag (in het Frans en in het Engels), waarin de overstromingsrisicobeheersystemen in de vier regio's van de Euregio Maas-Rijn worden vergeleken, de stand van zaken van de risicocultuur in dit grondgebied wordt geanalyseerd, en lessen en aanbevelingen worden geformuleerd om de paraatheid van de grondgebieden ten aanzien van deze risico's te verbeteren.
Er werd ook een leidraad (in het Frans, Engels, Nederlands en Duits) opgesteld voor de gemeenten van de Euregio Maas-Rijn om hen te helpen overstromingsrisico's op te nemen in hun noodplannen voor overstromingsrisico's.
Getuigenissen en feedback
Tijdens de dag waarop deze werkzaamheden in het Palais des Congrès in Luik werden voorgesteld, 23 januari 2024, legden de sprekers van de Euregio uit met welke de uitdagingen inzake overstromingsrisicobeheer de betrokken gebieden te maken krijgen.
Tot de sprekers behoorden:
Thomas Rolfs van Wasserverband Eifel-Rur (Duitsland)
Quentin Grégoire, commandant van de hulpverleningszone Vesdre-Hoëgne-Plateau (Wallonië)
Michel Carlier van de diensten van de gouverneur van de provincie Limburg (Vlaanderen)
U kunt de video van de conferentie opnieuw bekijken.
Eerste deel :
Deze video is ondertiteld door een automatische ondertitelgenerator en kan daarom grammaticale fouten of onnauwkeurigheden bevatten.
Tweede deel :
Meer dan 120 deelnemers konden die dag hun ervaringen delen met de sprekers en vragen stellen over crisis- en waterbeheer.
>>>Download de pdf's van alle toespraken tijdens deze terugkomdag. <<<
Tijdens de presentaties werden de onderstaande sketchnotes gemaakt, waarin de belangrijkste elementen visueel worden weergegeven.
Er was een vraag- en antwoordsessie onder leiding van Sébastien Brunet, professor aan de ULiège.
Na deze presentaties konden de deelnemers de burgerkunstwerken over de overstromingen van juli 2021 (door het Cultureel Centrum Ourthe en Maas) ontdekken (of herontdekken), en de mensen leren kennen die door deze overstromingen werden getroffen. Zij werden in beeld gebracht in het kader van "Mémo'art: L'art pour ne jamais oublier" (uitgevoerd door het Waalse netwerk tegen armoede in samenwerking met de vzw Réalisation Téléformation Animation).